Oavsett om din utrustning kommer från ett av de många kvalitetsmedvetna och erkända märken som H.W.Larsen erbjuder dig eller inte så är det nödvändigt med regelbundet underhåll om du vill hålla dina knivar i toppform.
Vi rekommenderar som utgångspunkt att du låter oss slipa dina knivar professionellt på vår slipverkstad som ligger i Köpenhamn, men om du själv är pigg på att lära dig teknikerna så kan du hitta olika slipstenar på den här sidan och på egen hand se till att dina knivar håller sig som nya.
Vi ger nedan en introduktion till de viktigaste detaljerna om slipstenar och till hur du bäst använder dem till att sköta om dina knivar.
En slipsten är ett redskap till att förnya dina knivar, och med rätt teknik och tålamod så blir dina knivar lika vassa som de var när du köpte dem. Slipstenar finns med slipkorn i olika grovlekar; ju grövre slipkorn, desto mer material slipas bort från knivens blad. En slipsten med grovlek 400 är t.ex. grövre än en med grovlek 1000.
Du måste inte tvunget investera i en massa olika slipstenar. Många slipstenar är utrustade med en funktionell fram- och baksida, antingen med samma grovlek eller med olika. Det är både effektivt och ekonomiskt.
Du börjar med den grövsta och avslutar med den finaste slipsidan. Har du inte slipat kniven på länge så bör du ha god tid till att utföra processen. Målet är en likartad, jämn slipning av hela eggen och effektiv förnyelse av knivar som blivit riktigt oskarpa.
I vårt breda sortiment kan du både hitta slipstenar för alla tänkbara behov; från massiva stenar med samma kornstorlek över hela stenens yta till dubbelsidiga varianter med olika kornstorlekar. Vi har några av marknadens allra effektivaste slipstenar från de grövsta stenarna på runt 220 slipkorn till de ultrafina på runt 8000 slipkorn. Du kan välja mellan flera sorters stenar, från massiva sandstenar till stenar av vit aluminiumoxid.
Våra slipstenar är producerade av erkända knivfabrikanter som t.ex. japanska Tojiro och vårt eget SENJEN. Du kan med andra ord vara säker på att du köper en kvalitetssten när du handlar hos oss.
När man slipar för hand så är det viktigt att vara ytterst uppmärksam på slipvinkeln. Första steget i slipningsprocessen är att du fuktar slipstenen genom att lägga den i en skål vatten - minst en halvtimme innan den ska användas. En del stenar kan också med fördel läggas i blöt i vit, syrafri olja - det beror på knivtypen, stenen och ens egna preferenser. Därefter ska du med ett jämnt tryck dra knivens egg mot slipstenen i en passande vinkel, ofta 12-13 grader. Det är viktigt att veta vilken vinkel kniven ska slipas i – det beror nämligen på vilken sorts kniv det är. Denna vinkel ska hållas mycket konsekvent under hela processen.
För att göra det lättare att hålla rätt vinkel under hela processen kan du använda dig av en så kallad vinkelguide. Den hjälper dig hålla rätt vinkel och kan anpassas till olika storlekar. Dessutom ska en slipsten alltid ligga på ett fast underlag så varken slipstenen eller kniven riskerar att glida ur dina händer. Om du ofta ska använda en slipsten så kan du med fördel montera den på en slipstenshållare eller sätta fast den på annat vis så att du är helt säker på att stenen alltid står på ett stabilt underlag.
Kom ihåg att skölja utrustningen efter användning för att vara säker på att det inte sitter kvar metallrester på slipstenen nästa gång du ska använda den.
Om du inte känner dig helt övertygad om att du kan slipa på slipsten så hjälper vi dig gärna. Hos H.W.Larsen har vi över 85 års erfarenhet av att slipa knivar och leverera köksutrustning till privata och professionella kunder. Vi vet därför allt om hur viktigt det är att ha välslipade knivar för att se till att köket är välfungerande och för att sänka risken för onödiga skador pga. slöa knivar.
Med bra verktyg som våra slipstenar har du möjlighet att förnya dina knivar själv, men om du inte är expert på området eller inte har tillräckligt mycket erfarenhet så kan kniven tyvärr snabbt riskera att förstöras istället för att bli vassare. Kom ihåg att du kan låta slipa dina knivar professionellt på vår slipverkstad som ligger i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>
Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.
Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.
Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.
Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>