Vad är det mest användbara av en smartphone och en fickkniv? Ja, det beror nog väldigt mycket på vem du frågar. Om du gillar att jaga, sova ute i naturen eller på annat vis vistas mycket utomhus då vet du redan att mobilen trots sina många finesser ofta blir mindre och mindre intressant allteftersom timmarna går (och batteriet inte orkar mer).
Fickkniven åker däremot fram till allt möjligt oavsett om du är lite av en vildmarksmänniska eller bara är praktiskt lagd, till exempel:
Det är inte ofta man behöver tända upp en eld för att slippa frysa eller äta sig mätt. Men när man gör det så är det otroligt användbart att ha en fickkniv nära till hands. Elden kommer t.ex. mycket lättare igång när du lägger ett lager bark under veden, och barken skär du förstås lättast av med din trogna följeslagare. Kniven kan också vara bra om veden har våta, svårbrännbara delar som annars skulle få brasan att ryka onödigt mycket och kanske slockna. Om du skulle ha oturen att stå utan tändstickor eller tändare så kan kniven också användas för att tända en gnista (hur du gör det får du dock använda din smartphone till att ta reda på).
Kniven är dessutom en riktig vän när du är ute i naturen och ska öppna allt från konserver och förpackningar till flaskor med kapsyl. Den är också ofta den bästa kniven till vardagens uppgifter som att öppna ett paket eller skära av en sladd och liknande – och till mindre vanliga händelser, till exempel om ett djur har trasslat in sig i en bit taggtråd. I en sådan situation kan fickkniven utgöra skillnaden mellan total handlingsförlamning och att snabbt agera.
Om du var tvungen att välja att bara behålla en enda sak i din verktygslåda så skulle det inte vara dumt att välja fickkniven. Den kan bland mycket annat extraknäcka för en skruvmejsel och spänna åt skruvar i olika storlekar, skära i trä och ta bort spikar som sitter i vägen. Man ska förstås bara använda sin fickkniv som ersättning för en skruvmejsel eller annat verktyg i nödfall och med försiktighet. Annars skadar man lätt eggen - eller sig själv.
Om du inte har ett första hjälpen-kit i närheten så kan fickkniven verkligen komma att visa hur nyttig den är. Den kan både användas till mindre saker som att ta ut en sticka ur foten och till att lösa mer allvarliga problem om du behöver göra bandage eller skenor med alternativa metoder och material.
En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål.
Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W. Larsen >>
Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.
Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.
Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.
Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>